Historie Phelps Stichting

In 1955, 10 jaar na de beëindiging van WOII, is de Dr. W.M. Phelps Stichting voor Spastici opgericht, op initiatief van
de heer G.J.G. Moorer uit Hilversum. Hoe kwam deze man daartoe? Als personeelschef bij fa. De Ridder moest de heer Moorer op een dag de aanvraag beoordelen voor een salarisvoorschot van een medewerker. Dit geld was nodig voor de aanschaf van een speciale rolstoel. Zo kwam Moorer in contact met het spastische meisje en werd geraakt door de extra zorgen én kosten die de begeleiding van dit kind met zich mee bracht. Moorer nam niet alleen het initiatief tot oprichting van de stichting, hij werd ook de eerste voorzitter van, wat nu heet, de Phelps Stichting voor spastici.

Het primaire doel van de stichting was aandacht vragen voor kinderen met aangeboren bewegingsstoornissen. Daarnaast werd gestart met het inzamelen van geld om bepaalde acties te kunnen financieren. In heel Nederland zagen vervolgens regionale actiecomités het licht, waarvan de leden geheel belangeloos tal van activiteiten organiseerden. Dankzij vele donaties en legaten werd een fonds opgebouwd voor praktische hulp en later ook voor wetenschappelijk onderzoek.

Inmiddels bestaat het fonds al vele decennia. Ook voor de toekomst wil het bestuur van de Phelps Stichting het fonds - en dus de voortdurende financiële steun aan spastici - waarborgen. Om het fonds intact te houden, wordt de toekenning van financiële steun weloverwogen gedaan.

 

Dr. Winthrop M. Phelps (1874-1971)

Winthrop M. Phelps was een Amerikaan, eind 19e eeuw geboren in Bound Brook (New Jersey). Na zijn studie medicijnen en opleiding tot orthopedisch chirurg promoveerde hij in 1931 aan de Yale University, waarna hij een eerste artikel schreef over zuigelingen met een hersenbeschadiging en spastische kinderen. In 1936 startte hij een privékliniek voor de behandeling en reintegratie van kinderen met een cerebrale parese, een aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging ontstaan voor het eerste levensjaar.

Phelps heeft zijn hele leven in dienst gesteld van onderzoek en de mogelijke behandeling van het geestelijk en lichamelijk gehandicapte kind en hij stond aan de basis van diverse specialistische CP klinieken. In 1947 werd hij oprichter en tevens eerste voorzitter van de American Academy voor cerebrale parese. Gezien zijn grote betekenis voor spastici en spasticiteit en zijn baanbrekend werk op dit gebied, zijn wij trots dat wij zijn naam aan onze stichting hebben mogen verbinden.